Firmabil i enkeltmannsforetak (Yrkesbil)

OBS, firmabil i enkeltmannsforetak kalles av staten "Yrkesbil".

Driver du et enkeltpersonforetak (eller DA) og bruker bil i næringen, har du to alternativer:

KM-godgjørelse for firmabil i enkeltpersonsforetak

Kjøres firmabilen under 6 000 km i året i driften av selskapet, skal det føres en km-sats på kr 4,05 (4,15 i Tromsø) per kilometer per år. Dette i stedet for å utgiftsføre faktiske kostnader.

Kjøres firmabilen over 6 000 km ett året, kan man alikevel fortesette og føre 4,05 kr pr km til fradrag gitt man at man forventer å komme under 6000 km senere år.

Du må kunne dokumentere kjøringen, men det er ikke fastsatt noe krav til hvordan. En kjørebok for den delen som kan regnes som firmabilkjøring vil være naturlig å benytte. Lest mer om tjenestereise og yrkesreise her, det er disse to som kan tas fradrag for.

Fradrag for firmabil i enkeltpersonsforetak

Kjører du over 6000 km i snitt pr år (over en 3 års periode) i driften av selskapet vil du kunne få fradrag for alle bilkostnadene direkte i enkeltpesonsforetaket.

Moms får du da også fradrag for gitt at bilen blir klassifisert som en varebil med grønne skilter.

Ved fradrag for firmabil(yrkesbil) i enkeltpersonsforetak må du også inntekstsskatte av firmabilen for privat bruk. Her skatter du fra 20%-30% av firmabilens listepris, eller 75% av firmabilutgiftene du har ført fradrag for. Det er det alternativet som kommer gunstigst ut for deg som blir benyttet. Se Altinn - Yrkesbil for mere informasjon.

Hva om jeg leaser en firmabil til enkeltpersonsforetake

Det er ingen forskjell på om bilen Leases eller eies selv. Du får fradrag for leasingkostnadene eller for avskrivning om du eier firmabilen(yrkesbil) selv.

Kilde: Altinn - Yrkesbil

Kommentarer

hei.
jeg skal kjøpe meg en arbeidsbil for og bruke i enk mit.
jeg funderer nå på hvordan det blir med skatt og utgiftsføring for meg da. står mye om det men de fleste tar opp saken om privat bruk. jeg skal ikke bruke den privat og kommer til og kjøre mye over 6000 i året. hva kan jeg utgiftsføre og eventuelt hva må jeg passe på/passe meg for?

på forhånd takk.

Da kan du utgiftsføre alt. Selve kjøpet av bilen på avskrives/utgiftsføres over tid.

Det eneste du må passe deg for er at det aldri kan være noen tvil om at den ikke brukes privat.

Hei, ønsker å kjøpe en bobil og bruke det for monteringsvirksomheten,overnatting, med over 6000 km per år, har enkeltpersonforetrak. Blir det akseptert fra skatteetaten og hvis ja, hva må jeg levere som dokumentasjon? hilsen Matthias

Vet ikke, her bør du kontakte skatteetaten. TRor det kan gå om du skriver nøyaktig kjørebok.

Kjøp av yrkesbil.

Jeg opprettet nytt ENK og skal kjøre for Uber.
Jeg vurdere om å kjøpe en helt nyt yrkesbil gjennom ENK,
bilen vil også benyttes privat. Er dette fordelaktig og evt. kan bilen's "lån" trekkes fra ENK inntekt som en del av all bilkostnader i enkeltpersonsforetaket. Samt hva vil avskrivning av bilen's verdi være?

Det er kun avskrivninger og utgifter som reperasjoner og bensin som kan tas inn som kostnader. I enk er det visse begrensninger og dokumentasjonskrav som gjelder for å kunne gjøre dette. Samme gjelder i et AS. Dette går på å dokumentere at bilen kun brukes i næring og ikke privat.

Har enkelt mannsforetak,ønsker og kjøpe eller lease en ny firmabil i vareklasse 2. Kan jeg som eier og driver mitt enkelt manns foretak bruke elektronisk kjørebok på den for og skatte av privat bruk ? Altså min private bruk har jeg selv regnet ut til ca 8000 km i året x 3,40 sats =27200 som det skal trekkes skat av .?

Ja, du kan bruke elektronisk kjørebok og skatte av 3,4 pr kilometer. Det kreves fremdeles at du kjører mer enn 6000 km i jobb for å kunne kreve fradrag for all bilkostnader i enkeltpersonsforetaket.

Vil det utgjøre noe forskjell om man i ENK registrerer yrkesbilen på seg selv privat eller på firma?

Ville kjøpt det privat med de rettighetene som følger forbrukerkjøp, da du og firmaet er ansett som samme juridiske enhet. Det er imidlertid usikkert hvordandet kan bli behandlet av Skatteetaten, les mer om dette her.

Sider

Skriv kommentar

Relaterte artikler

Fradrag for selvstendig næringsdrivende Les om smarte fradrag du kan få som selvstendig næringsdrivende, som du kanskje ellers ikke ville tenkt på.
Bil i firma - lønner det seg med firmabil? Det er fullt fradrag for firmabil i AS og NUF, men dersom bilen også benyttes til privatkjøring vil det medføre fordelsbeskatning for bruker. Fordelen...
Fradrag i NUF og Aksjeselskap Man får som hovedregel fradrag for alle kostnader som er påløpt for å skaffe skattepliktig inntekt. Mange fradrag er derfor helt åpenbare, mens andre...
Firmabil i enkeltmannsforetak (Yrkesbil) OBS, firmabil i enkeltmannsforetak kalles av staten "Yrkesbil".
Kan droppe næringsoppgaven Har enkeltpersonsforetaket fakturert mindre enn kr 50 000 i 2011? Da kan du droppe næringsoppgaven for ditt enkeltpersonfortaket i 2012. For å kunne s...
Husk pensjonssparing med skattefradrag for selvstendig næringsdrivende innen 31.mars Dersom du er selvstendig næringsdrivende er det både viktig og meget fordelaktig å tegne egen pensjonssparing.